Direkte fra min nye producent i Syd-Rhone.
Patrice Jubain er en af de nye ambitiøse og dygtige vindyrkere. Han overtog den fulde drift efter sin far i 2004. Dengang blev hele produktionen afsat til kooperativet i Cairanne. Patrice producerer sine vine efter princippet: “Culture traditionnelle a l’ancienne” Det betyder, at druerne ikke afstilkes, de får en lang macerationsperiode og sidst, men ikke mindst: ingen brug af træfade. Patrice er en ægte traditionalist og jeg er enormt imponeret af husets 2 vine. Hovedparten af druematerialet sælges til en af topproducenterne i Nord-Rhone; Jean-Louis Chave.
Cairanne er en af de “historiske” Crus i Côtes du Rhône Villages. Cairanne blev i 2016 sin egen “Cru” på lige fod med f.eks. Châteauneuf-du-Pape, Gigondas og Vacqueyras. Vinene herfra er kendetegnet ved at være både fyldige og saftige men også afbalancerede. Byen ligger flot på en lille bakke midt på det stenede kalkplateau, som næsten strækker sig fra Orange og gennem det flade Plan de Dieu. Cairanne var oprindelig del af Tempelherreordenens ejendomme, og blev konfiskeret af Pave Klemens V i 1309. Vinen har altid haft godt ry, og var I 1860erne den dyreste fra det sydlige Rhône – endog dyrere end Châteauneuf du Pape.
“Cairanne Vieilles Vignes” lavet på 50% Grenache, 25% Mourvedre, 15% Syrah, 5% Cinsault og 5% Carignan fra vinstokke med en alder på over 60 år. 14.5 % alk.
Mørk vin med power, duft af brombær, kirsebær, blåbær og blommer samt animalske noter. I smagen også lakrids, lavendel og krydderier.
Smagen er virkelig kraftig med masser af saftig frugt og en fed vedvarende smag som afsluttes af integrerede tanniner. Her har vi virkelig fat i en typisk Old school vin fra den sydlige Rhonedal.
Hele panelet var enige: ” En harmonisk super flot vin”
En genial vin til de fleste kraftige retter.
Smager fantastisk nu men vil udvikler sig de næste 4-6 år.
Stil vinen i køleskabet en ½ time inden servering.
Et stort fund til prisen og bestemt min nye reference vin i syd-Rhone.